lilit

 
همه چیز درباره ی قلیان
نویسنده : mm - ساعت ۱٠:٠٥ ‎ب.ظ روز پنجشنبه ۱۳٩۱/۱٢/۱٠
 

این روزها قلیان از یک محصول دخانی سنتی به اعتیادی فراگیر تبدیل شده و مصرف آن، به گروه اجتماعی یا محدوده سنی خاص محدود نمی‌شود.
قلیان‌هایی که به جای ذغال از المنت های نسوز استفاده می‌کنند و با برقی که از پورت یو.اس.بی به آنها می‌رسد دود می‌کنند، قلیان های پایه کوتاه مصری، قلیان های سفری و همینطور قلیان های چند لوله‌ای، تنها بخشی از نوآوری ها در این بخش را شامل می‌شوند.

رواج قلیان در اروپا
مدل های خاصی از قلیان در اروپا با نام های شیشا (Shisha) و یا هابل بابل (Hubble Bubble) نیز شناخته شده و مصرف آن اخیرا در میان جوانان بسیار رواج یافته است.
دیانا اشتولتس (Diana Stolz)، کارشناس کلینیک شهر بازل سویس، در این باره می‌گوید: «از هر سه نفر فرد جوان که قلیان مصرف می‌کنند، یک نفر قطعا به بیماری مزمن ریه دچار خواهد شد و در حقیقت برای خیلی از جوانان، مصرف قلیان کلید ورود به دنیای مواد مخدر محسوب می‌شود».

کشیدن قلیان در قدیم در کشورهای چین، هند، پاکستان و کشورهای شرقی مدیترانه نوعی سنت بوده و مصرف آن کم کم از طریق مهاجرت در سایر کشورهای دنیا نیز رواج یافته. در کشورهای غربی قلیان از سال ۹۰ تا کنون، بیشتر در میان جوانان مرسوم شده است. یک دانشمند هندی به نام حکیم ابوالفتح می‌گوید که در قرن شانزدهم در دوران حکومت اکبرشاه، توتون قلیان به عنوان توتونی کم ضرر محسوب می‌شده است.

یک نظر سنجی از هزارها جوان نشان می‌دهد که مصرف قلیان در میان برخی از آنها حتی محبوب تر از مصرف سیگار است. در ایالات متحده آمریکا، از هر پنج نفر دانشجو، یک نفر قبل از این نظرسنجی قلیان مصرف کرده بوده. در بریتانیا از هر سه دانشجو یک نفر و در آلمان از هر چهار نفر یک نفر. در بسیاری از موارد، جوانان مصرف قلیان را زودتر از سیگار آغاز می‌کنند؛ حتی قبل از ۱۰ سالگی. بسیاری از آنان نیز گمان می‌کنند که ضرر قلیان کمتر از سیگار است.

کارشناسان پزشکی می‌گویند: هر وعده قلیان برابرمصرف یک پاکت سیگاراست. به صورتی که مصرف یک نخ سیگار بین ۵۰۰ سی سی تا یک لیتر دود تولید می‌کند، اما استفاده ی یک بار از قلیان ۱۰ تا ۲۰ لیتر دود تولید خواهد شد. دود استنشاق شده از قلیان، نه تنها همه ی مواد سرطان زای دود سیگار را دارا است، بلکه مونوکسیدکربن بیشتری هم دارد و متاسفانه به این حقیقت علمی‌توجهی نمی‌شود

خطر قلیان میوه ای بیشتر است
توتون قلیان بر خلاف توتون سیگار دارای ماده ای مرطوب کننده به نام گلیسرین است. بسیاری مواد معطر و خوش طعم مثل اسانس سیب، نعنا، عسل یا حتی کاپوچینو نیز به توتون قلیان اضافه می‌شود. این مواد گرچه به نظر کم خطرتر به نظر می‌رسد، ولی در واقع این طور نیست.

در حین کشیدن قلیان، توتون آن تا ۳۰۰-۴۵۰ درجه سانتی گراد داغ می‌شود. این دوبرابر گرمایی است که هنگام سیگار کشیدن تولید می‌شود. بخار ایجاد شده از این طریق، با رد شدن از آب قلیان سرد می‌شود. اما این مسیر طولانی نیازمند یک پک عمیق و طولانی است. به این ترتیب مونواکسید کربن بیشتری نسبت به سیگار وارد خون انسان می‌شود. مصرف بیش از حد قلیان، می‌تواند به بیماری های قلبی یا حتی سکته ی قلبی و مغزی منجر شود.

محققان پزشکی در این باره می‌گویند: «مصرف قلیان می‌تواند به همان اندازه ی سیگار انسان را معتاد کند». او می‌افزاید: «مصرف قلیان می‌تواند به سرطان ریه، سرطان در ناحیه ی دهان و لب ها و همچنین سرطان مثانه بینجامد». زیان دیگر قلیان عفونت دهان است. آنها می‌افزایند: «زمانی که همه از یک قلیان استفاده می‌کنند بیماری های سل، هپاتیت و قارچ هم به راحتی می‌توانند انتقال پیدا کنند.»